کلاچ وسیله ایست که وظیفه ی انتقال نیرو به صورت قطع و وصل از موتور به جعبه دنده گیربکس را بر عهده دارد و با کلاچ کردن می توان رابطه بین موتور و جعبه دنده را برای مدت کوتاهی قطع کرد و بعد از رها کردن کلاچ, دوباره آن را برقرار کرد.
در صنعت اتومبیل در بخش انتقال قدرت، سیستم کلاچ به عنوان یکی از مهم ترین و اصلی ترین مجموعهها مطرح شده است و عملکرد درست و مناسب آن، تاثیر مستقیمی روی عملکرد اتومبیل و من جمله بخش تولیدکننده قدرت (موتور) و بخش انتقال نیروی محرکه (جعبه دنده، میله گاردان، دیفرانسیل، پلوسها و…) را دارا میباشد و در صورت بروز ایراد و مشکل در این سیستم ـ چه بسا کوچک ـ عملکرد خودروی شما با مشکل مواجه خواهد شد.
اصل پایهی کنترل کلاچ این است که با فشار دادن پدال به کف ماشین با پای چپ آن را کاملاً غیر درگیر کرده و سپس با برداشتن پا از پدال دوباره آن را درگیر کنیم. با انجام این پروسه میتوانید به نرمی دندهها را تعویض کنید و از خوردن دندهها به همدیگر جلوگیری کنید.
اگرچه اینیک اصل پایه بوده اما اوقاتی هست که شما باید به کلاچ اجازه دهید لغزش کند و کار خود را انجام بدهد. این موضوع زمانهای شروع حرکت در یک بلندی بیشتر به چشم میخورد اما اگر میخواهید قدرت بالایی را بهیکباره به جاده انتقال بدهید هم این فرایند را انجام خواهید داد. نا گفته نماند که این نوع از لغزش صفحات کلاچ میتواند باعث اصطکاک و ساییدگی اضافی صفحات گردد و طول عمر قطعات را کمتر کند و از آنجایی که این قطعات نیز همانند لاستیکها و ترمزها مصرفی هستند تحت پوشش ضمانت و گارانتی اتومبیل جدید قرار نمیگیرند.
وضعیت دیگری که میتواند باعث وارد شدن فشار زیاد به اجزا کلاچ گردد زمانی اتفاق می افتد که راننده پای خود را روی آن میگذارد. این موضوع معمولاً زمانی رخ میدهد که راننده پای خود را پس از عوض کردن دنده بهطور کامل از روی کلاچ برنداشته در نتیجه میتوان گفت این پدال کاملاً درگیر نشده است. شاید علل فراوانی برای این کار وجود داشته باشند اما باید از انجام آن امتناع کنید.
یک علت برای قرار دادن پا روی کلاچ میتواند موقعیت بد راننده باشد. اگر شما به پدالها زیادی نزدیک هستید شاید فضای پای کافی برای گذاشتن پای چپتان در موقعیتی راحت و دورتر از پدال کلاچ نداشته باشید.به شما پیشنهاد میکنیم موقعیت رانندگی خود را اصلاح و تنظیم کنید. هنگامی که این عمل را انجام دادید پای خود را از روی پدال بردارید و به این ترتیب فضای کافی و مناسب برای جابجا کردن پایتان و جلوگیری از لمس پدال باید داشته باشید.
بسیاری از اتومبیلها دارای مکانهایی برای استراحت پا میباشند که این کار را راحت تر میکنند اما اگر شما در اتومبیلی با فضای پای کم رانندگی میکنید شاید بتوانید پایتان را به نوعی پشت پدال بگذارید. این موقعیت ممکن است زیاد ایده آل نباشد ولیکن در کمترین حالت مانع از خرابی سیستم کلاچ می گردد.
- هرچقدر ریگلاژ کلاچ پایین تر درگیر شود و زودتر ازاد شود صفحه کلاچ در زمان طولانی تری عمر میکند و دیرتر تمام میشود.
- در شیب و سر بالایی ها تا حد امکان با بار زیاد رانندگی نکنید.
- هرچقدر می توانید از وزن اتومبیلتان کم کنید تا به این صورت به موتور و صفحه کلاچ کمتر فشار وارد گردد.
- سیم کلاچ را در فاصله های منظم تعویض کنید و پدال کلاچ همیشه نرم باشد.
- نشتی های دور گیربکس را بگیرید تا باعث چرب شدن صفحه کلاچ خودروی شما نشود.
- یکی از نشانههای صدمه دیدن سیستم صفحه کلاچ و صفحات آن بوی متمایز سوختنی میباشد که از صفحات بلند میشود.
دوستان و یا رانندگان عزیزی که هر روز خودروی خود را روشن میکنید و به سر کار یا به مسافرت میروید احتمالا خوب میدانید که در هر بار فشار دادن کلاچ خودرو چند قطعه با هم درگیر میشوند تا بتوانند قدرت موتور را به چرخ منتقل کنند و باعث حرکت شما شوند. باید به این نکته توجه داشته باشید که سیستم کلاچ اتومبیل پس از گذشت ۵۰ الی ۶۰ هزار کیلومتر نسبت به نوع رانندگی کردن شما باید تعویض گردد و یا تا حد ممکن رگلاژ گردد. همانطور که قبل تر گفته شد این موضوع بستگی به نوع رانندگی کردن شما دارد.
به طور مثال، اغلب رانندگان خانم، در ابتدای رانندگی خود، بیشتر اوقات پای خود را بر روی کلاچ نگه میدارند و حتی در سرعت هم پای خود را آهسته بر روی کلاچ گذاشته تا در مواقعی که ضرورت دارد آن را فشار دهند. در نتیجه همین موضوع باعث کمی درگیری صفحه کلاچ میشود و در طولانی مدت شما را مجبور به تعویض کردن صفحه کلاچ خودرو میکند.
یا از طرفی دیگر، افرادی که در مسیرهای بیرون شهری رانندگی میکنند و کمتر با ترافیک مواجه میشوند، ممکن است بعضی اوقات تا ۷۰ یا ۸۰ هزار کیلومتر هم احتیاجی به تعویض صفحه کلاچ خودروی خود نداشته باشند. اگر با اتومبیل خود در درون شهر رانندگی میکنید، قطعا میتوان گفت این میزان به دلیل ترمز و حرکت زیاد، نصف خواهد شد.
اکنون در این قسمت از مقاله به چند موضوعی که نشان میدهد باید دیسک و صفحه کلاچ تعویض شوند اشاره میکنیم:
۱ – یکی از علایم زمان تعویض دیسک و صفحه کلاچ هنگامی است که ما ماشین را در دنده ۱ میگذاریم و کلاچ را رها میکنیم در نتیجه موتور و کابین خودرو به لرزش میافتد و البته این لرزش کاملا تفاوت دارد. این یک علامت شفاف و دقیق و کامل برای تعویض دیسک اتومبیل میباشد.
۲ – شاید پیش آمده باشد که نزد تعمیرکاری رفته باشید و از او خواسته باشید تا صفحه کلاچ شما را آزمایش کند! خب او دوری با اتومبیل شما میزند و به شما نتیجه را اعلام میکند. اکنون میخواهیم نحوه ی تست کردن تعمیر کار را به شما توضیح دهیم:
وقتی اتومبیل شما ساکن است دنده را در ۲ قرار بدهید و کلاچ را رها کنید اگر اتومبیل شما حرکت کرد و خاموش نشد دیسک و صفحه تمام شده است. اما اگر اتومبیل شما فورا خاموش شد، فعلا وقت تعویض صفحه کلاچ فرا نرسیده است؛
۳- در سر بالایی های نیمه شدید، اگر احتیاج به تعویض دنده به شمارههای سنگین زیاد احساس شود ، علامت بارزی برای تعویض صفحه کلاچ خودروی شما میباشد.
۴- احتمالا در رانندگی برای شما هم پیش آمده که پشت فرمان متوجه شده اید، که اتومبیل زیاد گاز میخورد ولی حرکت و شتاب مناسب و مطلوبی ندارد این نیز یکی از علائم تعویض صفحه کلاچ است.
۵- گاه اتفاق می افتد که دندههای اتومبیل، مخصوصا دنده یک و دنده عقب خوب جا نرفته و به سختی این اتفاق رخ میدهد. این اشکال در ترافیکهای سنگین نیز به وضوح دیده شده است.
همان گونه که در بالاتر اشاره شد، بسته به نوع رانندگی شما میتوان همه این ۵ مورد را خیلی زودتر یا حتی دیرتر از حد استاندارد عمر مفید یک اتومبیل شاهد بود ، ولی تجربه در اتومبیل های ایرانی با ترافیک حال حاضر کمتر از ۴۵ هزار کیلومتر نمیباشد. پس با یک رانندگی عاقلانه و با شتاب کم میتواند تا ۷۰ هزار کیلومتر طول عمر کلاچ خود را بالا ببریم. در حال حاضر دیسک و صفحههای چینی بازار را احاطه کردهاند. در حد امکان برای تعویض دیسک و صفحه کلاچ از جنس خوب و تعمیر کار ماهر و آشنا به کار بهره ببرید زیرا با تعویض نشدن یک کاسه نمد در سیستم کلاچ اتومبیل شما شاید کلاچ شما ۲۰ هزار کیلومتر هم کارایی نداشته باشد
بعد از مدت زمانی رانندگی از اتومبیل، امکان دارد که صفحه کلاچ خودروی شما ضعیف بشود و به این معناست که باید هر چه زودتر به فکر تعویض شدن صفحه کلاچ خودرو باشید.ضمنا اگر راننده خودرو فرد تازه کار و ناشی است حتما هر ۲۰۰۰۰ کیلومتر دیسک و صفحه اتومبیل توسط مکانیک چک گردد.
سلام
چه وب خوشگلی داری. به منم سر بزن!
.
.
.
http://haminhavaly.farafile.ir/
http://farafile.ir/?ref=331
haminhavaly.rozblog.com